A hatékony zsírégetéssel kapcsolatban számos tévhit terjed a súlyt veszteni akarók körében. Mindannyian a következő kérdésekre vagyunk kíváncsiak: mit mozogjunk, hogy leginkább fogyni tudjunk, hány perc után indul be a zsírégetés illetve, hogy mennyi ideig is tartson egy hatásos edzés. 

Szeretnénk eloszlatni a leggyakoribb tévhiteket (mint pl. a zsírégetés akkor leghatékonyabb, ha hosszan tartó, közepes tempójú egyenlő pulzusszámú aerob mozgást végzünk), és ismertetni a legfontosabb szabályokat röviden és érthetően.

Az aerob és anaeorob mozgás közötti különbség 

Először is szerencsés mindenkinek tisztáznia, hogy mi is a két féle edzéstípus közötti különbség. Az aerob edzés (kocogás, úszás, biciklizés, aerobik, tánc, hegymászás stb.) csekély erőkifejtést jelent (nincs lihegés), az energiatermeléshez kb. fele-fele arányban használunk zsírt és szénhidrátot. A mozgás intenzitásával a zsírfelhasználás nagysága is növekszik, tehát a legtöbb zsír nem a könnyű, hanem az erősebb erőkifejtés által ég el.Ezzel szemben anaerob mozgás (súlyzózás, izomerősítő gyakorlatok, sprint futás stb.) során a tápanyagok égetésére nem áll rendelkezésre elegendő oxigén a szervezet számára.Magas intenzitása miatt az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz (aerob energiafelhasználás) követ. Anaerob mozgás során intenzív erőkifejtés zajlik, koncentrálnunk kell a helyes légzésre, zihálunk, kifulladunk. Tehát a zsírégetés szempontjából a legoptimálisabb a váltakozó intenzitású mozgások végzése (anaerob és aerob). Ezzel elkerüljük az izomzat leépülését, s kevesebb időráfordítással nemcsak a zsírégetés lesz hatékonyabb, hanem az edzettségi szintünk is ugrásszerűen megnő!

A táplálkozás hatása a zsírégetésre

Amennyiben az edzés előtt régebben fogyasztottunk szénhidrátot (alacsony lesz a vércukorszint) fokozódik a zsírégetés. Természetesen ez fordítva is igaz; ha nagy mennyiségű szénhidrát kerül a szervezetbe, csökken a zsírégetés – még magasabb intenzitás esetén is.

A helyesen végzett kardio edzés 

A kardio szó "szívvel kapcsolatos"-at jelent, tehát minden olyan mozgást, mely a szív teljesítményét növeli. Két típusa a hosszan tartó, gyenge vagy közepes és a rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó anareob mozgás. Az első kategória sem a zsírégetés, sem az egészségünk szempontjából nem szerencsés, mivel elősegíti a szabad gyökök kialakulását, leépíti az izmokat, s csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet. A helyesen végzett kardio edzés a ciklikusan változó mozgás, mely növeli az antioxidáns termelést, serkenti az anyagcserét és a zsírégetést és felkészíti a szívet a változó hatások hatékony kezelésére.A zsírégetés és egészség szempontjából helyesen végzett kardio edzés ciklikusan változó aerob-anaerob edzéstartományokból áll.

Amit tudnod kell röviden

Egy jó edzéstervnek tartalmaznia kell mind aerob, mind pedig anaerob tartományban történő edzéseket.
Az aerob edzés növeli a kitartást, az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát.
Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, s elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez. 
Fogyni vágyóknak, zsírégetés szempontból a legjobb a váltakozó intenzitású mozgások végzése, vagyis az aerob és az anaerob tartományok váltogatása.

A cikk forrása:http://eletformafitnesz.hu/zsiregetes-hatekony-zsiregetes/

K.



A bejegyzés trackback címe:

https://fitspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr545539982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása