Melyik nő ne hallott volna a szétválasztó diétáról, a norbi update diétáról,v ércsoport diétáról, az Atkins diétáról? Mindnek megvannak a követői, akik esküsznek a módszerre. Mi is próbáltunk már különböző diétákat, le is fogytunk tőle elég rendesen, de ahogy visszaálltunk a régi étrendre szép lassan visszacsúsztak a kilók. Akkor feltehetnénk a kérdést, hogy mire fel éheztessem magam, minek koplaljak, ha utána úgyis visszahízok? A válasz egyszerű: NE TEDD!

Fogyókúrával nem lehet hosszútávon eredményt elérni, csak ha örökre tart J De azt meg nem lehet, és nem is kell kibírni. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk 5 faktort, ami segítségével hosszútávon is megtarthatod az általad kívánt testsúlyt:

  • Kalóriák számlálása

A képlet végtelenül egyszerű: ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit eléget a szervezeted fogyni fogsz. Ami a lényeg, hogy ezt lassan, türelmesen tedd. Ne az legyen, hogy egy hónap múlva megint megunod a koplalást és visszatérsz a régi életviteledhez. Ezt még sok dolog befolyásolja, hiszen mindenkinek más ás más az anyagcseréje, valaki szerencsésebb, valaki kevésbé. De alapvetően ez a szabály érvényes. Amit tanácsolunk heti fél kiló a maximum, amit kitűzhetsz magad elé mint cél. Ennél több ugyanoda fog vezetni, hogy hamar elveszted a motivációdat és utána felesleges volt az egész. Arról nem is beszélve, hogy koplaláskor a szervezeted lelassítja az anyagcserédet és a legközelebbi tápanyagbevitelkor többet fog a szervezeted elraktározni. A kalóriaszámlálásban, akinek van kedve és ideje segít a következő oldal:

www.kaloriabazis.hu

Itt követheted fogyásod grafikonokkal, számokkal. Az elején ki kell tűzni magad elé egy célt és ahhoz képest a rendszer számolja és írja neked, hogy hol tartasz. Gyakorlatilag mindenféle, fajta ételt és mozgásformát ismer az oldal, úgyhogy könnyen-gyorsan tudod követni hol tartasz aznap. Ha nincs rá időd, hogy pontosan vezesd, akkor néha nézz meg egy-egy ételt, hogy mennyi kalória az, amit beviszel vele J

  • Rendszeresség

Szerintem ez nagyon fontos. Többféle jó megoldás létezik, de mindenképp legyen rendszer benne. Az is jó ha sokszor eszel keveset. Például ha napi 5x eszel keveset, úgy hogy sose eszed tele magad, akkor nem éhezteted a szervezeted és mégis kevesebb lesz végeredménybe a kalória bevitel. Ez valakinél nehezen megoldható, én se tudnék naponta 5x enni, mert nem ilyen az életem. Az kialakíthat másik módszert: Én reggelizek fél 8 körül, délben ebédelek, 3-kor nasizok. Utána semmit nem eszek. Ezzel sokat lehet fogyni, mégse vonsz meg semmit a szervezetedtől. Én 3-ig beviszem azt a kalóriamennyiséget, amit amúgy egész napra elosztva kéne, de nekem ez vált be, mert így nem kell koplalnom, csak esténként vagyok kicsit éhes, de az egy hét után megszokható. Viszont az is jó, ha mozogsz minden nap és vacsira nem eszel szénhidrátot. Teljesen mindegy ki, mit, hogyan csinál az a lényeg, hogy koplalás nélkül kevesebb kalóriát vigyen be, mint amennyit eléget. Ezt tudod ellensúlyozni mozgással is. Ha szeretsz enni, legyen. Edz sokat, edz minden nap és ehetsz. Persze nem bármennyit és bármit, de nyilván többet mint, ha meg se mozdulnál.

  • Testmozgás

A testmozgással a kalóriaégetést tudjuk serkenteni. Nagyon fontos a rendszeres mozgás. Sokkal könnyebben lehet gyors eredményeket elérni, hiszen így sokkal több kalóriát éget el egy nap a szervezeted. Sajnos azt kell mondjam az étkezés sokkal fontosabb és ez csak egyfajta kiegészítő a fogyáshoz, de egy nagyon fontos kiegészítő. A zsírégetés felgyorsul, az állóképesség megnő, egészségesebbek, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak azok, akik rendszeresen mozognak. Az, hogy milyen mozgást választasz csak rajtad múlik. Van amelyik hatásosabb, de a lényeg szerintem, hogy élvezd amit csinálsz. Ehhez segítséget nyújthat az oldalunkon bemutatott órák sokasága J Én azt szeretem, ha sokféle órára járok, mert akkor semmit nem unok meg, és mindig várom a következő órát.

  • Tudatos, egészséges étkezés

Első körben gondold végig mit eszel, iszol egy nap. Az ivás is nagyon-nagyon sokat számít. Egy kóla, egy cukros üdítő, egy tea cukorral és egy kávé cukorral már 600 kalória és ez egyenlő egy komplett étkezéssel. Szóval nagyon érdemes odafigyelni rá, hogy mit iszol. Én se rajongok a vízért, ezért szoktam rakni bele citromot, mentát, gyömbért. Vagy néha ízesített vizet iszom, de ott is nézni kell, mert valamelyikben nagyon sok a cukor. Kis apróságokkal is nagy eredményeket lehet elérni. Érdemes nézni a light változatokat mindenből, hiszen sok kicsi sokra megy J

    • A reggeli, mint legjobb barát

Aki reggel nem eszik, annak szervezete elkezd tartalékoló üzemmódra átállni, és mire végre ételhez jut, sokkal többet tesz félre belőle a zsírraktárakba, mintha reggel nem éhezett volna. Ráadásul kutatások kimutatták, hogy aki délelőtt nem eszik, az a nap későbbi szakaszaiban akarata és tudta ellenére is jóval több ételt fogyaszt majd el. 

  • Egyéni módszerek!!!

Ez azért fontos, mert mindenkinek más és más módszer az, ami tökéletes. Kísérletezni szabad, hiszen így találod meg a számodra követhető életmódot. Én például a legtovább azt tudtam csinálni, hogy 3 óra után nem eszem semmit, addig viszont bármit. Ugyanis nekem nagyon sokat számít, hogy hosszútávon tudjam csinálni, így ha pl. elhatározom, hogy nem eszek szénhidrátot ebédnél és vacsinál biztos, hogy két hét múlva már pizzát tömök magamba este 10-kor. Muszáj tudnom, hogyha megkívánok valamit, akkor azt majd másnap nyugodt szívvel megehetem. De tökéletes módszer az is, ha figyel rá, hogy kevesebb szénhidrátot és cukrot egyél. Vagy figyelsz arra, hogy csak vizet igyál. Vagy sokszor eszel keveset. Ami a lényeg, hogy olyan étkezést állíts össze magadnak, amit akár fél évig is tudsz csinálni. Hiszen akkor nem fogod visszahízni a későbbiekben. Hogy miért? Mert miután lefogytál, kicsit többet megengedsz magadnak, de tartod az általad felállított rendszert, akkor nem fogsz tudni visszahízni.

Tehát: szerintünk találd meg azt az életmódot és étkezést, amit hosszú távon tartani tudsz, ez mindenkinek más és más, de ezzel ne foglalkozz, csak az számít, hogy te jól érezd magad a bőrödben. Tudatos, rendszeres étkezéssel és heti 3-4x rendszeres mozgással biztos, hogy eléred azt, amit szeretnél!


  A.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr965575324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2013.10.18. 18:07:29

Nem savazni akarok v ilyesmi, de ennek a posztnak nulla információtartalma van bárki számára, aki egy kicsit is foglalkozott már életében a fogyókúra kérdéskörrel.

Egyébként itt egy cikk, ami cáfolja a "legfontosabb étkezés a reggeli" tézist:

http://www.betegszoba.hu/cikkek/taplalkozas/a_reggeli_kihagyasa_az_egeszseges_fogyokura!/

Itt meg egy másik, ami megerősíti:

www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3150/

(Kb minden fogyókúrával kapcsolatos állítással ez a helyzet, lehet találni érveket pro és kontra.)

fitspiration 2013.10.19. 18:16:44

@Nbl: Látod, pont most cáfoltad meg, amit mondassz. Nem akartunk közhelyeket, okosságokat írni. Annyit mutattunk be nekünk mik a tapasztalataink és az röviden és tömören az, hogy semmi értelme a fogyókúrának, mert visszahízod. Annyit próbáltunk leírni, hogy életmód váltásra van szükség és hosszú távú célokat kell kitűzni és nem koplalással lefogyni 10 kilót 2 hónap alatt. Szerintünk ez a lényeg. Ez minden info, amire szükséged van. Nem kívántunk hosszas bizonygtásokat, hogy ez vagy az a fogyókúra miért jó. Mindenek megvannak az előnyei és a hátrányai. De mindnek az az alapja, hogy rendszert viszel az étkezésedbe és mind arról szól, hogy kevesebbet eszel mint amúgy. Szervezettől, alkattól, embertől függ kinek mi jön be. Mindegyikkel lehet vitatkozni és mindegyik mellett szólnak érvek.

parafa56 2015.07.09. 16:34:08

Igy van ! A cikk nagyon is jó, megerősíti az embert, hogy jól gondolja, jól csinálja, és ne veszítse el a reményt, mert ha kitartó, eléri a célját.
süti beállítások módosítása