fitspiration 2013.10.27. 15:15

KANGOO

Ha már unod azt az edzést, amit most csinálsz, vagy épp keresed még a kedvenc sportodat, akkor nem szabad kihagynod a KANGOO-t. Pár éve indult el, mint hatásos edzésforma. A magyar fitness termek órarendjében is megtalálható már a legtöbb helyen. Egyelőre itthon így órarendi keretek között kangooznak a legtöbben, de külföldön már egyre többen kangoo cipőben futnak.


A kangoo cipő egy speciálisan kiképzett cipő, melynek talpán rugalmas hajlított lemezek találhatóak. 1994-ben mutatták be az első kangoo modellt Párizsban, majd fokozatosan terjedt el világ fitness termeiben. Az órákon általában a fitness termek által biztosított kangoo cipőkben vehetünk részt. Azonban senki ne ijedjen meg, tisztításukat nagyon szigorú higiéniai szabályok szerint végzik: minden egyes óra után speciális gombaölő spray-vel kezelnek minden egyes cipőt. Ha pedig beleszerettünk ebbe a sportba, érdemes saját cipőt beszerezni. Ugyanis a kangoo órák drágábbak, mint egy hagyományos aerobic, viszont ha saját cipőt használunk, akkor ezt a különbözetet máris meg tudjuk szüntetni.

Egy kangoo aerobik óra nagyjából megegyezik a hagyományos aerobik órák menetével, 10-15 perces bemelegítéssel kezdődik, majd nagyjából 20-30 perces aerob rész következik, ennek lényege, hogy 170-190-es pulzustartományban végezzük a feladatokat. Ebben a részben harcolunk a zsírok ellen, ilyenkor indul be a zsírégetés, ilyenkor kell a kitartás és az erőnlét. Itt főleg alap kangoo gyakorlatokat végzünk, amit 3-4 óra után már ismerni fog az újonnan érkező. Ebben a szakaszban az ugrások nagyságával az edzések intenzitását saját állóképességünkhöz tudjuk igazítani. Sőt, ha már olyan régóta jár valaki kangoora, a cipőtalp erősségét is tudja növelni, amivel az edzés intenzitását változtatja a saját igényeihez képest. Ebben a részben kis koreográfiát tanulunk, így téve érdekesebbé és izgalmasabbá az órát. Ezután az óra következő 10-15 percében „megnyomjuk” egy kicsit, úgy hogy intenzív gyakorlatokat, taposást végzünk. Itt mindenki megismerheti a határait és kiengedheti a gőzt, feszültséget. Nekem ez a kedvenc részem. Van, hogy ebben a részben súlyzós gyakorlatot választ az edző, vagy mi kérjük, hogy most azt csináljuk. Az is előfordul, hogy a koreográfia annyira jó, hogy azt kérjük, hogy a kedvenc zenéinkre még inkább azt csináljuk meg párszor. Ha elsőre nem sikerül követni a koreográfiát, szabad elkeseredni, már akkor is jelentős teljesítményt viszünk véghez, ha a zene ritmusára ugrálunk. Természetesen több szintet különböztetnek meg az edzéseken, haladó csoportokban már igen látványos, összetettebb koreográfiákat is megtanulhatunk.

Az óra végén következik az erősítés, ami kangoo cipővel extra hatékony és nehéz. Mi általában hasazni szoktunk, de fenék-,combizom erősítő gyakorlatok is sokszor vannak. Ezeket már fekve csináljuk, majd jön az elmaradhatatlan nyújtás, amit minden izomcsoportra ajánlott elvégezni.

A kangoo aerobik rengeteg jótékony hatása közül csak a legfontosabbakat említve, használatával jelentősen csökken a gerinc-, a térd- és a boka ízületeinek terhelése, egyúttal a lehetséges sérülések is nagyobb számban elkerülhetőek. A test alsó és felső részére együttesen hat, anélkül, hogy felesleges terhelést jelentene a test számára. Erősíti az immunrendszert, a szívet és a tüdőt. A szervezet oxigén felhasználása átlagosan 25 %-kal több, mint egy szimpla aerobik órán, ez azt is jelenti, hogy kb. 100-250 kalóriát éget el a szervezet 10-15 perc alatt. A kangoo edzések tehát, kortól és nemtől függetlenül mindenki számára egészséges edzési lehetőséget kínálnak. Sok ember, aki nem tud már futni térd vagy izületi problémák következtében, újra képes futni a Kangoo cipő segítségével. Egyszóval érdemes kipróbálni. A videón pedig láthattok egy összevágott válogatást, amivel egy kicsit átérezhetitek a kangoo feelinget.

A.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr145601541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása