fitspiration 2013.11.24. 18:50

Zumba

Született egy fiú a columbiai Cali-ban, akit Beto Perezként ismert meg a világ. A kisfiú 7-8 éves korában látta a Grease című filmet. Azonnal tudta, táncos szeretne lenni. Ami hiányzott számára, az a formális képzés, mert nehéz körülmények között élt. 19 éves korában megnyert egy nemzetközi lambada versenyt. Cali legjobb táncakadémiája felkérte tanulójának és eközben, ő aerobik tanárként dolgozott. Egy nap elfelejtette az aerobik kazettáját magával vinni. Egy kazettája volt tele latin zenével, a kocsijában. Nem maradt más, csak az improvizáció. Így született meg a Zumba®.

Beto több alkalommal próbálta a Floridai Miami-ban megmutatni az Ő programját, de senki nem volt rá kíváncsi. Végül 1999-ben az egyik fitness klub vezetője beleegyezett, hogy tartson neki órát. Perez kérdezte: "Csak neked?". Délután 3 órakor a majdnem üres konditeremben elkezdődött az óra egy tanulónak. Szépen lassan az emberek bemerészkedtek az órájára. Húsz perc elteltével már 15 tanulója volt. Mind azt hitték, hogy ez egy új óra és szerettek volna jelentkezni. Így kezdődött egy szenvedélyes életút.1

Tehát a zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reagetton, hastánc, bachata cha-cha-cha, tango, samba. 

Amikor a Zumba őrület elindult Magyarországon én abszolút nagy ívben elkerültem, mert nem éreztem magaménak ezt az órát, aztán egyszer egy edzésre hamarabb odaértem és akkor pont zumba ment, így beálltam. Hihetetlen jól éreztem magam és a tánc olyan apró mozdulatokat igényel, hogy sokszor jobban leizzadtam, mint az általam kedvelt edzéseken. Eleinte nem volt az igazi, hogy nem tudok úgy táncolni, mint az oktató, ugyanakkor ez senkit nem érdekelt, mindenki azért jár órára, hogy jól érezze magát. Az, hogy semmilyen táncos múltja nincs valakinek az egyáltalán nem hátrány. Mára már rengeteget fejlődtem és megtanultam alapszinten a tánclépéseket, hogy mi az a salsa, cha-cha-cha vagy éppen a rumba. Szóval én mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki, mert kellemes meglepetéseket tud okozni.

Végezetül pedig egy kis segítség az eligazodáshoz az óratípusokban, mert mára már rengeteg féle óra kialakult. Ez arra jó, hogy lehet válogatni, hogy éppen egy kicsit erősítősebb órára, vagy egy nagyon táncos órára akar e valaki menni. A speciális óratípusok tehát az alapján lettek kialakítva, hogy kinek ajánlják a gyakorlatokat. A zumba gold az aktív idős korosztály részére lett kifejlesztve. A zumba toning egy olyan változat, ahol súlyzók segítségét is igénybe veszik a mozgás során. A zumbatomic a 4-12 éves korosztálynak lett kifejlesztve, ahol a gyerekek vicces koreográfiát tanulnak meg, és spanyol szókincsük is bővül. Az aqua zumba a vízben történő aqua fitness mozdulatok elsajátítását jelenti.

  • Zumba Toning egyesiti a célzott testformáló gyakorlatokat a latin zene inspirálta Zumba mozdulatokkal. Az edzés Toning súlyokkal történik. A Zumba Toning tökéletes a test formálásához, 75% alakformálásból és 25% táncból áll. Tánc, erősités, Zumba súlyzó. Ez aztán az igazi élmény.
  • Zumba Gold a legnagyobb mértkében elterjedt Zumba edzés. A Zumba mozdulatokat aktiv, idősebb résztvevők számára is követhetővé egyszerűsíti. Ez a megfelelö választás a kezdök számára. Megtalálhatóak itt is a latin zene, a cumbia, a salsa, a könnyen megtanulható mozdulatok és a party hangulat! Az idösebb korosztálynak is tökéletes.
  • Aqua Zumba egy hangulatos medence party. Ez a stílus egyesíti a klasszikus zumbát a vízi fitness stílusával. Ez egy biztonságos, de kihivásokkal teli vízi edzés, ami megdolgoztatja a szivet, formálja a testet.
  • Zumbatomic a gyerekek számára kifejlesztett Zumba edzés. Javitja a gyerekek koncentrációs képességét és mozgás koordinációját, önbizalmat ad és fokozza az anyagcserét. Ez egy fergeteges családi szórakozás.
  • Zumba Sentao edzés fokozza a fitness party izgalmát. A szék alapú koreográfiák sorozata egy teljesen új módszere az erősitésnek, mégis szórakoztat. Javítja az egyensúlyt és stabilizája a törzset kardio gyakorlatok sorozatával.
  • Zumba Arana a híres argentin telenovella színészről elnevezett stílus, főleg Dél-Amerikában ismert. Kevesen tudják, de Facundo Arana óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában.

1forrás: www.zumbacentrum.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fitspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr195654053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása