fitspiration 2013.11.09. 19:41

TRX

Az amerikai haditengerészet fejlesztette ki ezt a fajta edzésformát, aminek az a lényege, hogy a saját testsúlyoddal edzzel. Egyre elterjedtem az egész világon ez a fajta funkcionális edzésforma. Egyszerre több izmot mozgat meg, és sokszor az úgynevezett "core" izmainkat is igen keményen megmozgatjuk egy-egy óra során. Az óratípus előnyei:

A TRX sokoldalú terheléssel jár, funkcionális, összetettek a mozgások. Az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba.

  • Sokoldalú terhelés, egyszerre fejlődik az erő és az állóképesség, javul a koordináció.
  • Nagy intenzitás, fokozott kalória égetés.
  • Funkcionális tréning, összetett mozgások, sok izom dolgozik egyszerre.
  • Csökken a vérnyomás.
  • Minden gyakorlatnál dolgoznak a core izmok.
  • Erősödnek az ízületi szalagok.
  • Intenzív edzés, fokozott utóégető hatás (az edzés után még 24-48 óráig égnek a kalóriák).
  • Hatékony alakformálás (megfelelő táplálkozás mellett), csökken a testzsír és nő az izom százalék.
  • A gyakorlatok folyamatosan nehezíthetők és végtelen számban variálhatók.
  • Nemtől, kortól és fi ttségi szinttől függetlenül mindenki számára élvezetes és sokoldalú terhelés.
  • Olyan képességeket fejleszt, melyekre a mindennapi életben is szükség van.
  • Energiával tölt fel.

Funcionális tréning - mi is az?

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz!

Milyen az óra felépítése?


Egy TRX óra bemelegítéssel kezdődik. Ez a tesiórák feelingjét hozzák elő, mindenki vissza tud emlékezni, milyen típusú bemelegítő gyakorlatokat végeztünk. Aztán mindenki odaáll egy géphez, és még egy 10-15 percet ezen is bemelegítő gyakorlatokat végzünk. Itt minden gyakorlat előtt bemutatja a tanár mit kell csinálni, ezután megmondja, hogy akkor ebből kér 20-at vagy éppen 50-et. 

Ezután van, hogy köredzés következik, de az is lehet, hogy mindenki marad a saját gépénél. Nézzük először ezt az esetet.

Ebben a szakaszban 1 perces feladatok vannak, amiből 45 mp a feladat végzése és 15 mp pihenő és pozíció váltás, amivel rákészülünk a következő gyakorlatra. Ezt a gyakorlatsort bemutatja az edző, addig kipihenjük a bemelegítés fáradalmait és utána elkezdődik az intenzív edzés. Itt comb,fenék,derék,kar,has gyakorlatok váltakozva elképzelhetőek. Van, hogy egy-egy izomcsoportra nagyobb hangsúlyt fektetünk, azt másnap viszont kegyetlenül meg fogjuk érezni:) Ezek a gyakorlatok általában egyszerre több izomcsoportot dolgoztatnak meg, és van hogy álló, van hogy fekvő gyakorlatok. Mi általában egy ilyen órán 2 sorozatot csinálunk ezekből a gyakorlatokból. A második kör még egy fokkal intenzívebb, nehezebb gyakorlatokból áll. Itt is megmarad a 45-15 mp-es bontás. Ezután lazítunk, nyújtunk. 

A köredzés során pedig gépről-gépre haladunk, mennyiségileg és időintervallumban (45-15) ugyanúgy, viszont itt az a könnyebbség, hogy mindig csak egy gyakorlatot kell megjegyezni. Minden gépen egy gyakorlat van és körbe megyünk, úgy hogy a gyakorlat közben meglessük mit kell csinálni a következőn, és utána a következő 45 mp-ben máris tudjuk, hogy most mi a pontos feladatunk. Ebből is belefér általában 2 kör egy-egy sorozatból, amennyiben 10-en vagytok az órán. Ezután szintén egy nehezebb gyakorlatsort végzünk el szintén kétszer, ha marad rá idő. Végül nyújtás, lazítás.

Kinek ajánljuk?

Az a jó a TRX-ben, hogy kezdődtől, a teljesen kigyúrt, edzett, izmos emberekig bárki végezheti. Hiszen minden gyakorlatnak van egy nehezebb változata is. El lehet kezdeni az alapgyakorlattal és ha már edzettnek tartod magad és könnyebbé vált a feladat nehezítesz. Ilyen nehezítések főleg a két láb helyett egy lábon, két kar helyet egy kézen típusú nehezítések. De dőlésszöggel is sokat lehet egy-egy gyakorlaton nehezíteni.

Ha valaki régóta jár fitness órákra annak érdemes bevenni a TRX-et is a repertoárba, mert jótékony hatása hamarosan látható lesz a testen és érezhető lesz az állóképességben. Egy-egy edzés jóval nehezebb, intenzívebb,mint egy alap fitness óra, de nagyon jó érzés, amikor érzed magadon, hogy erősödsz, izmosodsz, átalakul a tested :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitspiration.blog.hu/api/trackback/id/tr345622264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása