fitspiration 2013.12.02. 15:14

Jumping FIT

A JumpingFit – a fitness piac eredeti licence programja, orvosi vizsgálatok és a gyakorlati tapasztalatok csúcsterméke, mely biztosítja az egész program maximális hatékonyságát az emberi szervezetre.

A minden országban bevált program bármely korosztály számára ajánlott. A szabadalmazott, speciális fitness trambulinok megfelelnek a biztonsági és minőségi szabványoknak. Az ezeken végzett dinamikus gyakorlatokat, kizárólag szakképzett oktatókkal végezhetik. Maga a program nem csupán a trambulinon végzett véletlenszerű ugrándozás, hanem magas szinten koordinált és kidolgozott gyakorlatok rendszere. Alapgondolata szerte Európában és az USA-ban már igen széles körben meghódította a fitness szerelmeseit. A JumpingFit ideális sport a test alakformáláshoz és számtalan egyedi előnyt rejt. Egészségügyi szempontból az egész emberi testre jótékony hatással van, ezért a kiemelten hatékony mozgástevékenységek közé sorolhatjuk a világon. A több éves tapasztalatok alapján kifejlesztett és tökéletesített program jelenleg az egész világon több 100 fitness teremben megtalálható. A tengerparti nyaralóhelyeken és wellness szállodákban is egyre népszerűbb a JumpingFit program.

A JumpingFit egyedileg formatervezett trambulinokon végzett program a legújabb és leghatékonyabb fitness aktivitások közé tartozik jelenleg a világon.

A 120cm átmérőjű, nyolcszögletű, egyedi összetételű, könnyített acélból gyártott trambulinok felülete egy speciálisan kifejlesztett rugalmas anyag, amely koordinálja a test gyorsulását és lassulását. A lényegesen nagyobb ugrófelületnek köszönhetően a JumpingFit trambulin szélesebb körű és variációs lehetőségű gyakorlatok kivitelezését teszi lehetővé. Az ugrófelület rögzítése a fémszerkezetre egy különleges gumikötéllel történik. A kötél a rugós rögzítéssel szemben számtalan előnnyel rendelkezik, pl. jobban átveszi és átadja a mozgási energiát. A felugrást követően a trambulinra való visszaérkezéskor a gumikötélnek köszönhetően a belső szervek rázkódása nagymértékben csökken, ezáltal kíméli a szerveket rögzítő belső szalagokat. Szintén e gumikötélnek köszönhetően hatékonyabban kíméli az ízületeket. Egészségügyi, orvosi felhasználása széleskörű, mivel fontos szerepe van a rehabilitációban is. A JumpingFit trambulin egyedi tulajdonságainak köszönhetően jött létre a Senior program, mely az idősebb korosztály számára kidolgozott hatékony, ízületkímélő komplex mozgás program.

A trambulinra erősített támaszték szolgál a gyakorlatok szélesebb skálájának kivitelezéséhez a közönséges trambulinokhoz képest. Nem utolsó sorban biztonságérzetet nyújt a vendégek számára.

A JumpingFit 8 programot kínál a vendégek részére:  JumpingFitBasic, JumpingFit Box, JumpingFit Strenght, JumpingFit Dance, JumpingFit Power, JumpingFit Pump, JumpingFit Senior, JumpingFit Kids Minden korosztály számára kínálunk mozgási lehetőségek, s a vendégek egészen újfajta gyakorlatokat tudnak végezni a trambulinokon. A University of Kentucky és a Nasa vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a trambulinon végzett gyakorlatok biomechanikai hatása magasabb fokú mint a futás. Mely vizsgálatok szerint a trambulinon végzett gyakorlatok közben az emberi szervezet több energiát használ fel a mozgáshoz, tehát a zsírégető hatása nagyobb. Az amerikai hadseregen belül a pilóták koordinációs felkészülését trambulinokon végzik. Emellett az extrém sportok képviselői (snowboard, extrém síelés, bázisugrás, hegymászás, ejtőernyőzés stb.) is ilyen trambulinokon készülnek fel. A JumpingFit program előnyei: A program egy óra alatt tartalmaz nyújtó-, cardio és egyben zsírégető, erősítő-, lazító elemek. Fokozza a sejtek oxigénellátását, lassítja az öregedési folyamatokat. Fokozza az izomzat tónusát. Több izmot mozgat meg egy óra alatt, mint más fitness aktivitás .Biztonságos és vidám csoportos mozgásforma. Növeli a tüdő vitál kapacitását. Hatásos a depresszió és a fáradtság ellen. Fokozza az anyagcserét. Szintén fokozza a nyugalmi anyagcserét, ezért több órával edzés után is történik zsírégetés a szervezetben.

Hatékonyan hat a fenék, a has, a derék, a csípő, a comb formálásában. Nagyon hatékony fogyókúrás program. Fejleszti a „motorikus idegrendszert ”, a koordinációt és a stabilitást. Segíti a relaxációt és a nyugodt alvást. Jótékonyan hat az idegrendszerre. Fokozza a mentális teljesítőképességet, segíti a tanulást. Elősegíti a szervezet méregtelenítését. Serkenti az endorfin elválasztását (endorfin= boldogság hormon a csokoládé helyett) Csökkenti a magas vérnyomást és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Jótékonyan befolyásolja a nyak- és hátfájás kellemetlen tüneteit. Maximálisan kíméli a hátgerincet és az ízületi rendszert. Jótékonyan hat inkontinencia esetén. Fokozza a nyirokkeringést. Csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet.

forrás:  https://www.facebook.com/jumping.hungary.7

fitspiration 2013.11.24. 18:50

Zumba

Született egy fiú a columbiai Cali-ban, akit Beto Perezként ismert meg a világ. A kisfiú 7-8 éves korában látta a Grease című filmet. Azonnal tudta, táncos szeretne lenni. Ami hiányzott számára, az a formális képzés, mert nehéz körülmények között élt. 19 éves korában megnyert egy nemzetközi lambada versenyt. Cali legjobb táncakadémiája felkérte tanulójának és eközben, ő aerobik tanárként dolgozott. Egy nap elfelejtette az aerobik kazettáját magával vinni. Egy kazettája volt tele latin zenével, a kocsijában. Nem maradt más, csak az improvizáció. Így született meg a Zumba®.

Beto több alkalommal próbálta a Floridai Miami-ban megmutatni az Ő programját, de senki nem volt rá kíváncsi. Végül 1999-ben az egyik fitness klub vezetője beleegyezett, hogy tartson neki órát. Perez kérdezte: "Csak neked?". Délután 3 órakor a majdnem üres konditeremben elkezdődött az óra egy tanulónak. Szépen lassan az emberek bemerészkedtek az órájára. Húsz perc elteltével már 15 tanulója volt. Mind azt hitték, hogy ez egy új óra és szerettek volna jelentkezni. Így kezdődött egy szenvedélyes életút.1

Tehát a zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reagetton, hastánc, bachata cha-cha-cha, tango, samba. 

Amikor a Zumba őrület elindult Magyarországon én abszolút nagy ívben elkerültem, mert nem éreztem magaménak ezt az órát, aztán egyszer egy edzésre hamarabb odaértem és akkor pont zumba ment, így beálltam. Hihetetlen jól éreztem magam és a tánc olyan apró mozdulatokat igényel, hogy sokszor jobban leizzadtam, mint az általam kedvelt edzéseken. Eleinte nem volt az igazi, hogy nem tudok úgy táncolni, mint az oktató, ugyanakkor ez senkit nem érdekelt, mindenki azért jár órára, hogy jól érezze magát. Az, hogy semmilyen táncos múltja nincs valakinek az egyáltalán nem hátrány. Mára már rengeteget fejlődtem és megtanultam alapszinten a tánclépéseket, hogy mi az a salsa, cha-cha-cha vagy éppen a rumba. Szóval én mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki, mert kellemes meglepetéseket tud okozni.

Végezetül pedig egy kis segítség az eligazodáshoz az óratípusokban, mert mára már rengeteg féle óra kialakult. Ez arra jó, hogy lehet válogatni, hogy éppen egy kicsit erősítősebb órára, vagy egy nagyon táncos órára akar e valaki menni. A speciális óratípusok tehát az alapján lettek kialakítva, hogy kinek ajánlják a gyakorlatokat. A zumba gold az aktív idős korosztály részére lett kifejlesztve. A zumba toning egy olyan változat, ahol súlyzók segítségét is igénybe veszik a mozgás során. A zumbatomic a 4-12 éves korosztálynak lett kifejlesztve, ahol a gyerekek vicces koreográfiát tanulnak meg, és spanyol szókincsük is bővül. Az aqua zumba a vízben történő aqua fitness mozdulatok elsajátítását jelenti.

 • Zumba Toning egyesiti a célzott testformáló gyakorlatokat a latin zene inspirálta Zumba mozdulatokkal. Az edzés Toning súlyokkal történik. A Zumba Toning tökéletes a test formálásához, 75% alakformálásból és 25% táncból áll. Tánc, erősités, Zumba súlyzó. Ez aztán az igazi élmény.
 • Zumba Gold a legnagyobb mértkében elterjedt Zumba edzés. A Zumba mozdulatokat aktiv, idősebb résztvevők számára is követhetővé egyszerűsíti. Ez a megfelelö választás a kezdök számára. Megtalálhatóak itt is a latin zene, a cumbia, a salsa, a könnyen megtanulható mozdulatok és a party hangulat! Az idösebb korosztálynak is tökéletes.
 • Aqua Zumba egy hangulatos medence party. Ez a stílus egyesíti a klasszikus zumbát a vízi fitness stílusával. Ez egy biztonságos, de kihivásokkal teli vízi edzés, ami megdolgoztatja a szivet, formálja a testet.
 • Zumbatomic a gyerekek számára kifejlesztett Zumba edzés. Javitja a gyerekek koncentrációs képességét és mozgás koordinációját, önbizalmat ad és fokozza az anyagcserét. Ez egy fergeteges családi szórakozás.
 • Zumba Sentao edzés fokozza a fitness party izgalmát. A szék alapú koreográfiák sorozata egy teljesen új módszere az erősitésnek, mégis szórakoztat. Javítja az egyensúlyt és stabilizája a törzset kardio gyakorlatok sorozatával.
 • Zumba Arana a híres argentin telenovella színészről elnevezett stílus, főleg Dél-Amerikában ismert. Kevesen tudják, de Facundo Arana óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában.

1forrás: www.zumbacentrum.hu


negatív kalóriáételek titka abban rejlik, hogy igen alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, így szervezeted több energiát fordít feldolgozásukra, mint amennyit általuk nyersz. Nem beszélve arról, hogy számos más jótékony tulajdonságot is magukénak tudhatnak.

A negatív kalóriás ételek többsége zöldség és gyümölcs, melyeket gazdag rosttartalmuknak köszönhetően a szervezet nehezebben dolgoz fel, így nehezebben alakulnak át zsírokká; a bennük található ásványi anyag és vitamintartalom pedig hozzájárul a kalóriabontó, zsírégető enzimek termeléséhez. A negatív kalóriás ételek mindemellett felpörgetik anyagcserédet, így tovább fokozzák a zsírégetés hatékonyságát. Fontos azonban, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen fogyaszd, ugyanis a főzés vagy az egyéb feldolgozási módok pluszkalóriákat adhatnak az ételhez, továbbá a vitamin- és ásványi anyag tartalom is csökkenhet.

Összeszedtük Nektek a 15 leghatékonyabb ilyen gyümölcsöt és zöldséget. Jegyezd fel őket gyorsan egy cetlire, tedd ki a hűtődre, hogy bármikor tudd, mit rágcsálgatsz "büntetlenül" ! ;)

Spárga

A napi vitaminszükséglet pótlására kiválóan alkalmas. A spárga magas víz- és káliumtartalmának köszönhetően vízhajtóhatással rendelkezik. Vásárláskor a zöld spárgát válaszd, mivel ebben több C-vitamin és karotin található, mint a fehér fajtában.

Spenót

Az egyik leghatékonyabb negatív kalóriás étel nagy előnye, hogy sokféleképpen elkészítheted. Méregtelenítő hatása mellett magas magnézium- és kalciumtartalommal is bír, melyek a megfelelő anyagcsere-működést elősegítve elengedhetetlenek a hatékony fogyókúrához.

Áfonya

A pektinben és csersavban bővelkedő áfonya emésztés serkentő és méregtelenítő hatásai elősegítik a fogyást, emellett nagyobb mennyiségű antioxidánshoz jutsz fogyasztásával.

Zeller

A zeller vízhajtó hatású, negatív kalóriás zöldség, mely D-limolén- és ballasztanyag-tartalmának köszönhetően anyagcsere-gyorsító hatással rendelkezik.

Ananász

Az ananász karcsúsító hatását többek között magas ballasztanyag-tartalmának, a fehérjebontó bromelin enzimnek és savas gyümölcshúsának köszönheti. Magas káliumtartalma pedig segítséget nyújt a vízvisszatartás ellen.

Paprika

paprikát alacsony kalóriatartalma, valamint magas víz- és ballasztanyag-tartalma miatt nyugodtan fogyaszthatod nagyobb adagokban is. Az egészséges fogyás mellett segítségével fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látod el szervezeted.

Brokkoli

A főzve tálalt brokkoli magas ballasztanyag-tartalmának köszönhetően könnyen emészthető, fogyást serkentő étel. A zöldség további előnye magas vitamintartalma és rákmegelőző hatása.

Papaya

papaya előnye, hogy rendkívül könnyen emészthető, és igen kevés szénhidrátot tartalmaz, így járulva hozzá ahhoz, hogy megemésztése során a szervezeted még több energiát égessen el, mint amennyit a gyümölcsből nyer. 

Sárgarépa 

sárgarépa fontos vitaminjai és karotintartalma révén az egyik legegészségesebb zöldségféle. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt diétád hatékony eleme lehet. 

Citrusfélék

A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a legismertebb negatív kalóriás ételek. Zsírégető hatásukat a bennük rejlő flavonoidok tovább fokozzák, fogyasztásuk emellett elősegíti a zsírégetéshez elengedhetetlen thyroxin hormon termelődését.

Alma

A ballasztanyagokban bővelkedő, anyagcserét fokozó, méregtelenítő alma karcsúsító hatása mellett fontos C-vitamin-forrást jelent, melynek pótlása a diéta során különösen ajánlott.

Uborka            

Az egyik legnagyobb víztartalmú zöldségként ismert uborka kálium tartalmának köszönhetően segít szabályozni a vízháztartást, és elősegíti a szervezet méregtelenítését is. Mivel az uborkahéjban és alatta található a legtöbb vitamin és rostanyag, lehetőleg ne hámozva fogyaszd.

Mangó

A nyersen fogyasztott mangó magas rosttartalma révén jótékony hatással van az emésztésre, emellett segít megtisztítani szervezeted a káros salakanyagoktól is.

Málna

A vitaminokban és bioflavonoidokban gazdag gyümölcs amellett, hogy növeli ellenálló-képességed, finom ízével csökkenti az édességek utáni sóvárgást, gyümölcssavai révén pedig emésztésserkentő, tisztító és fogyasztó hatással bír.

fitspiration 2013.11.09. 19:41

TRX

Az amerikai haditengerészet fejlesztette ki ezt a fajta edzésformát, aminek az a lényege, hogy a saját testsúlyoddal edzzel. Egyre elterjedtem az egész világon ez a fajta funkcionális edzésforma. Egyszerre több izmot mozgat meg, és sokszor az úgynevezett "core" izmainkat is igen keményen megmozgatjuk egy-egy óra során. Az óratípus előnyei:

A TRX sokoldalú terheléssel jár, funkcionális, összetettek a mozgások. Az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba.

 • Sokoldalú terhelés, egyszerre fejlődik az erő és az állóképesség, javul a koordináció.
 • Nagy intenzitás, fokozott kalória égetés.
 • Funkcionális tréning, összetett mozgások, sok izom dolgozik egyszerre.
 • Csökken a vérnyomás.
 • Minden gyakorlatnál dolgoznak a core izmok.
 • Erősödnek az ízületi szalagok.
 • Intenzív edzés, fokozott utóégető hatás (az edzés után még 24-48 óráig égnek a kalóriák).
 • Hatékony alakformálás (megfelelő táplálkozás mellett), csökken a testzsír és nő az izom százalék.
 • A gyakorlatok folyamatosan nehezíthetők és végtelen számban variálhatók.
 • Nemtől, kortól és fi ttségi szinttől függetlenül mindenki számára élvezetes és sokoldalú terhelés.
 • Olyan képességeket fejleszt, melyekre a mindennapi életben is szükség van.
 • Energiával tölt fel.

Funcionális tréning - mi is az?

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz!

Milyen az óra felépítése?


Egy TRX óra bemelegítéssel kezdődik. Ez a tesiórák feelingjét hozzák elő, mindenki vissza tud emlékezni, milyen típusú bemelegítő gyakorlatokat végeztünk. Aztán mindenki odaáll egy géphez, és még egy 10-15 percet ezen is bemelegítő gyakorlatokat végzünk. Itt minden gyakorlat előtt bemutatja a tanár mit kell csinálni, ezután megmondja, hogy akkor ebből kér 20-at vagy éppen 50-et. 

Ezután van, hogy köredzés következik, de az is lehet, hogy mindenki marad a saját gépénél. Nézzük először ezt az esetet.

Ebben a szakaszban 1 perces feladatok vannak, amiből 45 mp a feladat végzése és 15 mp pihenő és pozíció váltás, amivel rákészülünk a következő gyakorlatra. Ezt a gyakorlatsort bemutatja az edző, addig kipihenjük a bemelegítés fáradalmait és utána elkezdődik az intenzív edzés. Itt comb,fenék,derék,kar,has gyakorlatok váltakozva elképzelhetőek. Van, hogy egy-egy izomcsoportra nagyobb hangsúlyt fektetünk, azt másnap viszont kegyetlenül meg fogjuk érezni:) Ezek a gyakorlatok általában egyszerre több izomcsoportot dolgoztatnak meg, és van hogy álló, van hogy fekvő gyakorlatok. Mi általában egy ilyen órán 2 sorozatot csinálunk ezekből a gyakorlatokból. A második kör még egy fokkal intenzívebb, nehezebb gyakorlatokból áll. Itt is megmarad a 45-15 mp-es bontás. Ezután lazítunk, nyújtunk. 

A köredzés során pedig gépről-gépre haladunk, mennyiségileg és időintervallumban (45-15) ugyanúgy, viszont itt az a könnyebbség, hogy mindig csak egy gyakorlatot kell megjegyezni. Minden gépen egy gyakorlat van és körbe megyünk, úgy hogy a gyakorlat közben meglessük mit kell csinálni a következőn, és utána a következő 45 mp-ben máris tudjuk, hogy most mi a pontos feladatunk. Ebből is belefér általában 2 kör egy-egy sorozatból, amennyiben 10-en vagytok az órán. Ezután szintén egy nehezebb gyakorlatsort végzünk el szintén kétszer, ha marad rá idő. Végül nyújtás, lazítás.

Kinek ajánljuk?

Az a jó a TRX-ben, hogy kezdődtől, a teljesen kigyúrt, edzett, izmos emberekig bárki végezheti. Hiszen minden gyakorlatnak van egy nehezebb változata is. El lehet kezdeni az alapgyakorlattal és ha már edzettnek tartod magad és könnyebbé vált a feladat nehezítesz. Ilyen nehezítések főleg a két láb helyett egy lábon, két kar helyet egy kézen típusú nehezítések. De dőlésszöggel is sokat lehet egy-egy gyakorlaton nehezíteni.

Ha valaki régóta jár fitness órákra annak érdemes bevenni a TRX-et is a repertoárba, mert jótékony hatása hamarosan látható lesz a testen és érezhető lesz az állóképességben. Egy-egy edzés jóval nehezebb, intenzívebb,mint egy alap fitness óra, de nagyon jó érzés, amikor érzed magadon, hogy erősödsz, izmosodsz, átalakul a tested :)

fitspiration 2013.10.27. 15:15

KANGOO

Ha már unod azt az edzést, amit most csinálsz, vagy épp keresed még a kedvenc sportodat, akkor nem szabad kihagynod a KANGOO-t. Pár éve indult el, mint hatásos edzésforma. A magyar fitness termek órarendjében is megtalálható már a legtöbb helyen. Egyelőre itthon így órarendi keretek között kangooznak a legtöbben, de külföldön már egyre többen kangoo cipőben futnak.


A kangoo cipő egy speciálisan kiképzett cipő, melynek talpán rugalmas hajlított lemezek találhatóak. 1994-ben mutatták be az első kangoo modellt Párizsban, majd fokozatosan terjedt el világ fitness termeiben. Az órákon általában a fitness termek által biztosított kangoo cipőkben vehetünk részt. Azonban senki ne ijedjen meg, tisztításukat nagyon szigorú higiéniai szabályok szerint végzik: minden egyes óra után speciális gombaölő spray-vel kezelnek minden egyes cipőt. Ha pedig beleszerettünk ebbe a sportba, érdemes saját cipőt beszerezni. Ugyanis a kangoo órák drágábbak, mint egy hagyományos aerobic, viszont ha saját cipőt használunk, akkor ezt a különbözetet máris meg tudjuk szüntetni.

Egy kangoo aerobik óra nagyjából megegyezik a hagyományos aerobik órák menetével, 10-15 perces bemelegítéssel kezdődik, majd nagyjából 20-30 perces aerob rész következik, ennek lényege, hogy 170-190-es pulzustartományban végezzük a feladatokat. Ebben a részben harcolunk a zsírok ellen, ilyenkor indul be a zsírégetés, ilyenkor kell a kitartás és az erőnlét. Itt főleg alap kangoo gyakorlatokat végzünk, amit 3-4 óra után már ismerni fog az újonnan érkező. Ebben a szakaszban az ugrások nagyságával az edzések intenzitását saját állóképességünkhöz tudjuk igazítani. Sőt, ha már olyan régóta jár valaki kangoora, a cipőtalp erősségét is tudja növelni, amivel az edzés intenzitását változtatja a saját igényeihez képest. Ebben a részben kis koreográfiát tanulunk, így téve érdekesebbé és izgalmasabbá az órát. Ezután az óra következő 10-15 percében „megnyomjuk” egy kicsit, úgy hogy intenzív gyakorlatokat, taposást végzünk. Itt mindenki megismerheti a határait és kiengedheti a gőzt, feszültséget. Nekem ez a kedvenc részem. Van, hogy ebben a részben súlyzós gyakorlatot választ az edző, vagy mi kérjük, hogy most azt csináljuk. Az is előfordul, hogy a koreográfia annyira jó, hogy azt kérjük, hogy a kedvenc zenéinkre még inkább azt csináljuk meg párszor. Ha elsőre nem sikerül követni a koreográfiát, szabad elkeseredni, már akkor is jelentős teljesítményt viszünk véghez, ha a zene ritmusára ugrálunk. Természetesen több szintet különböztetnek meg az edzéseken, haladó csoportokban már igen látványos, összetettebb koreográfiákat is megtanulhatunk.

Az óra végén következik az erősítés, ami kangoo cipővel extra hatékony és nehéz. Mi általában hasazni szoktunk, de fenék-,combizom erősítő gyakorlatok is sokszor vannak. Ezeket már fekve csináljuk, majd jön az elmaradhatatlan nyújtás, amit minden izomcsoportra ajánlott elvégezni.

A kangoo aerobik rengeteg jótékony hatása közül csak a legfontosabbakat említve, használatával jelentősen csökken a gerinc-, a térd- és a boka ízületeinek terhelése, egyúttal a lehetséges sérülések is nagyobb számban elkerülhetőek. A test alsó és felső részére együttesen hat, anélkül, hogy felesleges terhelést jelentene a test számára. Erősíti az immunrendszert, a szívet és a tüdőt. A szervezet oxigén felhasználása átlagosan 25 %-kal több, mint egy szimpla aerobik órán, ez azt is jelenti, hogy kb. 100-250 kalóriát éget el a szervezet 10-15 perc alatt. A kangoo edzések tehát, kortól és nemtől függetlenül mindenki számára egészséges edzési lehetőséget kínálnak. Sok ember, aki nem tud már futni térd vagy izületi problémák következtében, újra képes futni a Kangoo cipő segítségével. Egyszóval érdemes kipróbálni. A videón pedig láthattok egy összevágott válogatást, amivel egy kicsit átérezhetitek a kangoo feelinget.

A.

Melyik nő ne hallott volna a szétválasztó diétáról, a norbi update diétáról,v ércsoport diétáról, az Atkins diétáról? Mindnek megvannak a követői, akik esküsznek a módszerre. Mi is próbáltunk már különböző diétákat, le is fogytunk tőle elég rendesen, de ahogy visszaálltunk a régi étrendre szép lassan visszacsúsztak a kilók. Akkor feltehetnénk a kérdést, hogy mire fel éheztessem magam, minek koplaljak, ha utána úgyis visszahízok? A válasz egyszerű: NE TEDD!

Fogyókúrával nem lehet hosszútávon eredményt elérni, csak ha örökre tart J De azt meg nem lehet, és nem is kell kibírni. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk 5 faktort, ami segítségével hosszútávon is megtarthatod az általad kívánt testsúlyt:

 • Kalóriák számlálása

A képlet végtelenül egyszerű: ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit eléget a szervezeted fogyni fogsz. Ami a lényeg, hogy ezt lassan, türelmesen tedd. Ne az legyen, hogy egy hónap múlva megint megunod a koplalást és visszatérsz a régi életviteledhez. Ezt még sok dolog befolyásolja, hiszen mindenkinek más ás más az anyagcseréje, valaki szerencsésebb, valaki kevésbé. De alapvetően ez a szabály érvényes. Amit tanácsolunk heti fél kiló a maximum, amit kitűzhetsz magad elé mint cél. Ennél több ugyanoda fog vezetni, hogy hamar elveszted a motivációdat és utána felesleges volt az egész. Arról nem is beszélve, hogy koplaláskor a szervezeted lelassítja az anyagcserédet és a legközelebbi tápanyagbevitelkor többet fog a szervezeted elraktározni. A kalóriaszámlálásban, akinek van kedve és ideje segít a következő oldal:

www.kaloriabazis.hu

Itt követheted fogyásod grafikonokkal, számokkal. Az elején ki kell tűzni magad elé egy célt és ahhoz képest a rendszer számolja és írja neked, hogy hol tartasz. Gyakorlatilag mindenféle, fajta ételt és mozgásformát ismer az oldal, úgyhogy könnyen-gyorsan tudod követni hol tartasz aznap. Ha nincs rá időd, hogy pontosan vezesd, akkor néha nézz meg egy-egy ételt, hogy mennyi kalória az, amit beviszel vele J

 • Rendszeresség

Szerintem ez nagyon fontos. Többféle jó megoldás létezik, de mindenképp legyen rendszer benne. Az is jó ha sokszor eszel keveset. Például ha napi 5x eszel keveset, úgy hogy sose eszed tele magad, akkor nem éhezteted a szervezeted és mégis kevesebb lesz végeredménybe a kalória bevitel. Ez valakinél nehezen megoldható, én se tudnék naponta 5x enni, mert nem ilyen az életem. Az kialakíthat másik módszert: Én reggelizek fél 8 körül, délben ebédelek, 3-kor nasizok. Utána semmit nem eszek. Ezzel sokat lehet fogyni, mégse vonsz meg semmit a szervezetedtől. Én 3-ig beviszem azt a kalóriamennyiséget, amit amúgy egész napra elosztva kéne, de nekem ez vált be, mert így nem kell koplalnom, csak esténként vagyok kicsit éhes, de az egy hét után megszokható. Viszont az is jó, ha mozogsz minden nap és vacsira nem eszel szénhidrátot. Teljesen mindegy ki, mit, hogyan csinál az a lényeg, hogy koplalás nélkül kevesebb kalóriát vigyen be, mint amennyit eléget. Ezt tudod ellensúlyozni mozgással is. Ha szeretsz enni, legyen. Edz sokat, edz minden nap és ehetsz. Persze nem bármennyit és bármit, de nyilván többet mint, ha meg se mozdulnál.

 • Testmozgás

A testmozgással a kalóriaégetést tudjuk serkenteni. Nagyon fontos a rendszeres mozgás. Sokkal könnyebben lehet gyors eredményeket elérni, hiszen így sokkal több kalóriát éget el egy nap a szervezeted. Sajnos azt kell mondjam az étkezés sokkal fontosabb és ez csak egyfajta kiegészítő a fogyáshoz, de egy nagyon fontos kiegészítő. A zsírégetés felgyorsul, az állóképesség megnő, egészségesebbek, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak azok, akik rendszeresen mozognak. Az, hogy milyen mozgást választasz csak rajtad múlik. Van amelyik hatásosabb, de a lényeg szerintem, hogy élvezd amit csinálsz. Ehhez segítséget nyújthat az oldalunkon bemutatott órák sokasága J Én azt szeretem, ha sokféle órára járok, mert akkor semmit nem unok meg, és mindig várom a következő órát.

 • Tudatos, egészséges étkezés

Első körben gondold végig mit eszel, iszol egy nap. Az ivás is nagyon-nagyon sokat számít. Egy kóla, egy cukros üdítő, egy tea cukorral és egy kávé cukorral már 600 kalória és ez egyenlő egy komplett étkezéssel. Szóval nagyon érdemes odafigyelni rá, hogy mit iszol. Én se rajongok a vízért, ezért szoktam rakni bele citromot, mentát, gyömbért. Vagy néha ízesített vizet iszom, de ott is nézni kell, mert valamelyikben nagyon sok a cukor. Kis apróságokkal is nagy eredményeket lehet elérni. Érdemes nézni a light változatokat mindenből, hiszen sok kicsi sokra megy J

  • A reggeli, mint legjobb barát

Aki reggel nem eszik, annak szervezete elkezd tartalékoló üzemmódra átállni, és mire végre ételhez jut, sokkal többet tesz félre belőle a zsírraktárakba, mintha reggel nem éhezett volna. Ráadásul kutatások kimutatták, hogy aki délelőtt nem eszik, az a nap későbbi szakaszaiban akarata és tudta ellenére is jóval több ételt fogyaszt majd el. 

 • Egyéni módszerek!!!

Ez azért fontos, mert mindenkinek más és más módszer az, ami tökéletes. Kísérletezni szabad, hiszen így találod meg a számodra követhető életmódot. Én például a legtovább azt tudtam csinálni, hogy 3 óra után nem eszem semmit, addig viszont bármit. Ugyanis nekem nagyon sokat számít, hogy hosszútávon tudjam csinálni, így ha pl. elhatározom, hogy nem eszek szénhidrátot ebédnél és vacsinál biztos, hogy két hét múlva már pizzát tömök magamba este 10-kor. Muszáj tudnom, hogyha megkívánok valamit, akkor azt majd másnap nyugodt szívvel megehetem. De tökéletes módszer az is, ha figyel rá, hogy kevesebb szénhidrátot és cukrot egyél. Vagy figyelsz arra, hogy csak vizet igyál. Vagy sokszor eszel keveset. Ami a lényeg, hogy olyan étkezést állíts össze magadnak, amit akár fél évig is tudsz csinálni. Hiszen akkor nem fogod visszahízni a későbbiekben. Hogy miért? Mert miután lefogytál, kicsit többet megengedsz magadnak, de tartod az általad felállított rendszert, akkor nem fogsz tudni visszahízni.

Tehát: szerintünk találd meg azt az életmódot és étkezést, amit hosszú távon tartani tudsz, ez mindenkinek más és más, de ezzel ne foglalkozz, csak az számít, hogy te jól érezd magad a bőrödben. Tudatos, rendszeres étkezéssel és heti 3-4x rendszeres mozgással biztos, hogy eléred azt, amit szeretnél!


  A.

Ezen az oldalon intervallum edzéseket találsz, ha már meguntad a futást vagy csak egy kis kiegészítésre vágysz. Egyaránt van van az oldalon intervallum comb+popsi, vagy has+kar.

Most már tisztában vagyunk vele mi az az aerob és mi az az anaerob mozgás. Szeptemberi blog bejegyzésünkben megismerkedhettetek egy kicsit a mozgás alapjaival, hogy mit hogy érdemes csinálni, hogy lehet a legjobb eredményeket elérni. Ma bemutatunk nektek egy új mozgásformát, ami az intervallum edzés. Ezt alkalmazhatod futásra, szobabiciklire, elliptikus trénerre otthon egyedül, de a linkre kattintva még különféle mozgásformák intervallum edzéseit is megismerheted és beveheted a saját edzéstervedbe.

De akkor beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi is ez az edzésforma és miért mondják, hogy jó.

Egyre több tudományos bizonyítéka van annak, hogy az intervallum edzés a leghatékonyabb aerob mozgásforma zsírégetésre. Ez azért van, mert órákkal az edzés után is pörgeti az anyagcserét még 24 órán át, köszönhetően annak, hogy az edzés utáni oxigénfogyasztása hihetetlen mértékben megnő a testünkben.

Egy hagyományos, alacsony intenzitású aerob ezdés esetében a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce környékén következik be. A HIIT (High Intensity Interval Training) esetében ez jóval korábbra tehető, tehát már edzés közben is jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt tudunk elégetni energiaként.

Meddig is tart egy hagyományos, monoton aerob edzés? Minimum 45 percig, de gyakran tovább is. Nos, egy igazi, intenzív intervallum edzést lezavarhatsz 20-25 perc alatt. Tehát fele annyi idő szükségeltetik egy olyan edzéshez, ami hatásosabb, mint a hagyományos lassú, monoton aerob!

Fontos: ez nem egy kezdő technika! Amíg nincs egy alap állóképességed, addig ne ugorj fejest a HIIT-be, mert sok lesz elsőre, ezt garantáljuk!

Vagyis ezt az edzést akkor kezd el, ha már kicsit unod a sima, monoton, egy tempójú futást és úgy érzed, hogy már sokat fejlődtél és egész jó az állóképességed. Viszont ezzel az edzéssel ismét felpörgetheted a testedet és ismét elindulhat egy jelentős fogyás és zsírégetés. A következőkben leírunk neked egy példát arra, hogyan végezd ezt az edzést. Gyakorlatilag, mint már említettem az összes cardio edzésnek el lehet végezni az intervallum változatát. A következőkben az intervallum futást mutatjuk be nektek, de ezt bármilyen más aerob gyakorlattal behelyettesítheted:

1. lépés:
Kezdjünk 5-10 perc bemelegítéssel, pl. futópadesetében egy laza sétával.

2. lépés:
Most pörgessük fel a pulzusunkat 30 másodperc erejéig (az előbbi példánál maradva, gyors futás).

3. lépés:
60 másodperc pihenő következik, pl. ismét laza séta, hogy a pulzusunk rendeződjön.

4. lépés:
Ebből a 30:60 másodperces váltakozó intenzitású gyakorlatpárból végezzünk el 10 kört.

5. lépés:
5-10 perc levezetés, ami ismét lehet lassú séta.

Ez már egy nagyon haladó változat, viszont léteznek kezdő gyakorlatok is, először próbáljátok ezzel és egyre növeljétek a körök számát vagy az intenzitást. Először lehet kezdeni sétával is, aztán a futást a séta váltja, végül pedig a sprintet a kocogás. Így tudtok folyamatosan fejlődni! 

A.

 

A futáshoz egy jó futócipőn kívül csak az akaraterődre és a kitartásodra van szükséged!

Nézzük, mit kapsz ezért cserébe! A futás bizonyítottan...

 • Erősíti az immunrendszert.
 • Lelassítja az öregedést.
 • Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.
 • Lelkileg megerősít, így az élet más területein is kitartóbb leszel.
 • Segíthet a fogyásban vagy a megfelelő forma megtartásában.

running.jpg


Fontos, hogy mindig figyelj oda a tested jelzéseire futás közben! Ha kimerültél, levegő után kapkodsz, lassíts egy kicsit vagy állj meg, majd akkor indulj el újra, ha erőre kaptál. A távot és a tempót fokozatosan növeld, ne akarj egyből maratont futni.

A futóeseményeket a futas.net-en is tudod követni. Tűzz ki magad elé egy célt, és készüljetek közösen a barátaiddal!

A kép forrása: well.blogs.nytimes.com

P.

fitspiration 2013.10.13. 14:00

Bikram jóga

A Bikram jóga 26 gyakorlat egymásra épülő sorozata, melyet bárki, bármilyen életkorban elkezdhet. Az ászanákat Bikram Choudhury választotta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott testhelyzet - a jótékony hatásai mellett - felkészítse a szervezetet, előnyújtsa az izmokat és a szalagokat a következő gyakorlatra.

Minden óra 90 perces és 38-40°C-ra felfűtött teremben végzendő. Ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. A meleg hatására az izzadás fokozottabb, így a méreganyagok kiválasztása jóval hatékonyabb.

Amikor először elmentem erre az órára, ötletem se volt mire számítsak. A gyakorlatok során csak magadra figyelsz, másra nem is nagyon tudsz, olyan koncentrációt igényel. Szinte az összes izmodat használnod kell az óra során. Hihetetlen jó érzés tölt el utána, feltöltődsz energiával és érzed, hogy ez jót tett a testednek. Első alkalommal párszor leültem a meleg miatt, ami szokatlan volt, de másodjára már simán végig tudtam csinálni az órát. Szóval nem szabad rögtön feladni :) Az a jó benne, hogy kezdőként is be tudsz csatlakozni és nem fogod magad kívülállónak érezni. 

Amit első alkalommal fontos tudni:

 • Vigyél magaddal papucsot, mert mezítláb vagy a teremben és így papucsban tudsz majd közlekedni az öltöző, mosdó és a terem között.
 • Vigyél magaddal két törölközőt, mert utána biztosan le akarsz majd zuhanyozni, hiszen tetőtől talpig izzadt leszel. Ha munkából, suliból mész és nincs akkora táskád amiben elférne két törölköző. Tudsz bérelni 200 Ft-ért.
 • Jóga matracot első alkalommal biztosít neked a terem, utána ezt is tudsz bérelni 200 Ft-ért.
 • Kezdő bérletet tudsz vásárolni 2500 Ft-ért. Ezt korlátlan használhatod 10 napig. A bátrabbak akár minden nap is mehetnek :)
 • A ruhát is fontold meg, hiszen tényleg nagyon meleg lesz a teremben. Én egy rövid sportban és egy sportmelltartóban érzem a legjobban magam. Maximum egy vékony topot érdemes felvenni. A lehető leglengébben öltözz fel.
 • Az óra előtt 3-4 órával ne egyél!
 • Vizet is vigyél magaddal, de ezt is tudsz venni 200 Ft-ért a helyszínen. 
 • Az órák pontosan kezdődnek, így érj oda időben. Első alkalommal 20 perccel óra előtt érkezz a helyszínre, hogy megismerkedhess mindenre.

Remélem meghoztam hozzá a kedvet és kipróbáljátok a bikram jógát. Ezt Budapesten Újpesten, az Astoriánál, a Szél Kálmán téren és Budán a Bartók Béla út és a Tétényi út találkozásánál tudjátok kipróbálni. 

kép forrása: divany.hu

A.

Grand Up - Égesd el a zsírt bulizással!

Ha unod már a monoton kardió edzéseket, vagy csak egyszerűen jobban szereted a pörgősebb mozgásformákat, és szereted a táncot is, akkor ezt az edzéstípust mindenképp próbáld ki! Sőt, ha feszengsz esetleg attól, hogy nem tudod felvenni az ütemet, vagy nem tudod elvégezni a gyakorlatokat, akkor ezt kifejezetten Neked találták ki, hiszen a villanyt lekapcsolják, csupán a diszkógömb fényei látszódnak, így a garantált bulihangulat mellett, teljes mértékben elengedheted magad!

Történetét tekintve Amerikából indul a stílusirányzat, mely sokkal intenzívebb mozgást garantál, mint a legtöbb táncos alapú irányzat. Átlagosan 45-50 perces mixekből áll az edzésprogram különböző stílusokban a 21. század popslágereire, ezáltal a party hangulat garantált.

Az alábbi táncok találhatók meg a programban: Showdance, Old School, Hip-hop, New Style Hip-hop, Locking, Girly-Style, House, Discodance, Kortárs, Latin táncok (salsa, cumbia, reggaeton, merengue, chachacha, afrikai táncok, flamenco, pop-tango, samba, hastánc alapok) Krump, Poppin, Tetris-style, Freestyle.

Miközben egy jó hangulatú, szabad edzésen veszel rész a mai kor modern zenéire,45 perc alatt akár 600 kalóriát is elégethesz, mivel a problémás testrészeket célzottan mozgatja meg. Nem szükséges előzetes tánctudás, a mozdulatok gyorsan lekövethetőek, ezáltal minden edzés egy nagy buli, amellett, hogy hatékony zsírégető és alakformáló hatású.

A grandUP tánc, fitness, fogyókúra, alakformálás, sport, kikapcsolódás. Minden, ami ahhoz kell, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

/A cikk forrása: www.gymcity.hu,kép: www.timeout.com/

K.

 

süti beállítások módosítása